Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Vår Historia, del 2


Framgångsrika seglare   

Vänerregattan har för övrigt givit många framgångar för Vänersborgs segelsällskap. Inte mindre än tre gånger med skärgårdskryssare och en gång med drake har klubben seglat hem den så kallade Vårpokalen.

På 30-talet seglades alltjämt kosterbåtarna men då började också skärgårdskryssarna bli allt vanligare. Det var långsmala kappseglings-maskiner konstruerade för fart och tävling. Skärgårdskryssarna fanns i flera storlekar namngivna efter segelytan: 15, 22, 30 och 40 kvadratmeter. Det var också med en skärgårdskryssare, 22:an Flamingo, som VSS kanske vunnit sin finaste framgång. Det var i Sandhamn 1955, som båten seglad av Arne Glasell, Åke Karlsson, Lennart Larsson och Gösta Eriksson, gick segrande ur striden om den åtråvärda pokalen.

På 40-talet kom drakarna att göra entré på kappseglingsbanorna. Draken bygger på samma koncept som skärgårdskryssarna men är ytterligare utvecklad i fråga om skrovform, rigg och seglingsegenskaper. Dessa båda båttyper kom att dominera kappseglingen fram till 60- och 70-talen då kölbåtar i plast, GKSS-ekor och centerbordsjollar lanserades. 

De stora kappseglingsklasserna bland kölbåtar har sedan varit H-båtar och Express. På jollesidan har det handlat om OK Optimist, E-jolle, Mirror, Laser och 420 bland många andra. Inte minst inom jolleseglingen har klubben de senaste decennierna varit framgångsrik. SM-tecken har hemförts i 420 genom Henrik och Emil Olsson 1993 och därefter i lagsegling i Optimist och E-jolle av trion Caroline Johansson, Johanna Larsson och Martina Söderbom.

Uppdaterad: 24 NOV 2017 12:17

Postadress:
Vänersborgs SS - Segling
Box 9
46221 Vänersborg

Kontakt:
Tel: 052167306
E-post: This is a mailto link

Se all info

 

Emil_top_logga

ica-kvantum-logotyp

 

signsemaillogga

quality

verkstan_i_oxnered

gravander

 

Vbgkommunlogo_vanster

VisitThnVbg

abkh_logo_rgb_liten