Hoppa till sidans innehåll

Vår Historia


 

Det började med en brygga

Kostrar, skärgårdskryssare, drakar, H-båtar och jollar. Listan över flytetygen i Vänersborgs segelsällskaps historia kan göras ganska lång. Men det började faktiskt med en brygga! Det var under seklets allra första år som några småbåtsägare i Vänersborg tröttnade på de dåliga tilläggningsmöjligheterna och bildade en bryggförening. Det gick några år och 1909 bildades ur bryggföreningen Vänersborgs segelsällskap. Som grundare utpekades Halvord Lydell och som klubbens förste ordförande utsågs borgmästare Nils Linell.

  

Kappseglingar
Under klubbens första år var inte tävlandet särskilt flitigt. Det fanns inte heller så många båtar och det dröjde ända till 20-talet innan de stora regattorna nådde Vänersborg. Då var det kosterbåtar och snipor, det vill säga spetsgattade, långkölade och gaffelriggade båtar, en direkt utveckling av de seglande fiskebåtarna på västkusten, som var tävlingsredskap.

Från denna tid finns en liten historia, som visar lite av dåtidens inställning till tävlingsseglingen: Året var 1924 och Vänersborg hade fått det ärofyllda uppdraget att arrangera den 25-årsjubilerande "Vänerregattan".

Den första seglingen skulle gå av stapeln på midsommaraftonen men det blåste upp till storm och arrangörerna fick ställa in. Deltagarna blev naturligtvis lite besvikna, varpå arrangörerna ordnade alternativ sysselsättning.

Först körde man deltagarna till det stora kanalbygget vid Sjöboda, sedan ordnades ett studiebesök på bryggeriet som låg nere vid hamnen. När så bryggmästare Albin Borg, själv seglare, bjöd alla besvikna seglare på öl kom stämningen på topp igen.  

 

Klubbhusen kommer till

Segelsällskapet har under årens lopp kunnat skaffa sig två fina klubbhus. Det första invigdes den 5 september 1954 i Sikhall och har sedan dess varit en stor tillgång för klubbens seglare och ett centrum för somrarnas trevliga sammankomster liksom det sedan 50-talet årligen återkommande Sikhallslägret för klubbens juniorer.

Det andra klubbhuset invigdes på Sanden den 8 maj 1972. Detta har sedan successivt byggts ut och är idag ett centrum för klubbens verksamhet såväl sommar som vinter.

 

Uppdaterad: 24 NOV 2017 12:17

Postadress:
Vänersborgs SS - Segling
Box 9
46221 Vänersborg

Kontakt:
Tel: 052167306
E-post: This is a mailto link

Se all info

 

Emil_top_logga

ica-kvantum-logotyp

 

signsemaillogga

quality

verkstan_i_oxnered

gravander

 

Vbgkommunlogo_vanster

VisitThnVbg

abkh_logo_rgb_liten