Hoppa till sidans innehåll

Vänersborgsseglare till juniorlandslaget i segling

25 JUN 2013 12:53
I veckan genomfördes Junior SM i segling i Göteborg. Över 500 seglare deltog i nio olika klasser, och totalt genomfördes över 120 starter under de fyra tävlingsdagarna.

Förutom själva SM tävlingen fanns också en liten möjlighet att direktkvalificera sig till Nordiska Mästerskapen för Juniorer (JNoM), som i är går av stapeln i Vänersborg den 24-28 Juli.
  • Skapad: 25 JUN 2013 12:53

SM veckan inleddes med starka vindar, där de tyngre seglarna fick komma till sin rätt. Andra dagen avbröts flera av klasserna innan de genomfört något race, då kraftiga vindar, regn och åska på avstånd tvingade i land seglarna. De två avslutande dagarna blåste det allt mindre, och detta gynnade de lättare seglarna, så totalt sett hade alla chansen att segla till sig en bra placering.

 

I den största klassen, Optimistjolle, startade 223 tävlande från hela sverige. Från Vänersborgs Segelsällskap (VSS) deltog Eric Dahl och Johan Berg. Efter kvalseglingar de första tre dagarna avslutades SM med finalseglingar. Eric placerade sig på en 22:a plats i guldfinalen, och Johan på en 16:e plats i silverfinalen. Mycket bra placeringar för båda killarna med tanke på den knivskarpa konkurrensen.

Erics 22:a plats innebar också att han tog en av de fem åtrovärda direktkvalificeringsplatserna till JNoM.

 

I klassen E-jolle killar hade VSS med 4st seglare som genomförde totalt 10 seglingar i de mycket varierande vindarna. Bäst gick det för Pontus Andersson som seglade till sig en total 24:e plats vilket också innebär att han kvalificerade sig för det svenska laget som skall representera Sverige på  JNoM. Övriga VSS:are var Jacob Kjellsson 30:e, Edvin Cedervall 38:a, Lukas Andersson 41:a. Jacob och Edvin är klara för JNoM sedan tidigare, då de kvalificerat sig via elitserien i E-jolle. 

 

I Zoom8 klassen var VSS representerat av Pontus Karlsson.

Pontus var efter dag 2 och 6 seglingar med bra i toppen på en femteplats av totalt 27 båtar, men tvingades avbryta seglingarna i förtid under tredje dagen pga feber.
Eftersom man i de race man inte seglar får en placering sämre än om man seglat och kommit sist, slutade Pontus JSM på totalt 15'e plats.

Zoom8 är en något större båt än optimistjollen men mindre än e-jollen. Den kan seglas från ca 13 år upp till 17 år och är en öppen klass vilket innebär att alla som vill kan segla i JNoM, EM och VM.
I JNoM kommer preliminärt tre VSS- seglare segla Zoom8, Pontus Karlsson, Therese Carlstein och Hampus Ulfsson.

Skribent: Peter Dahl

Postadress:
Vänersborgs SS - Segling
Box 9
46221 Vänersborg

Kontakt:
Tel: 052167306
E-post: This is a mailto link

Se all info

 

Emil_top_logga

ica-kvantum-logotyp

 

signsemaillogga

quality

verkstan_i_oxnered

gravander

 

Vbgkommunlogo_vanster

VisitThnVbg

abkh_logo_rgb_liten