Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Att klä sig för segling


Här följer lite information om hur det kan vara lämpligt att vara klädd som jolleseglare.

 

Läs även under länken "Föräldrainformation" till vänster.

 

Först och främst skall man ha en flytväst, och då skall man undvika typen räddningsväst med för stora flytkuddar på bröstet och magen, eftersom barnen inte klarar att klättra in i sin båt själva efter att ha kapsejsat. Stora kragar hindrar rörligheten, så bäst är att titta på en västmodell, eller seglarflytväst. Även om det står för hur många kilon västen är, brukar flytkraften räcka och bli över och är en riktlinje. Det viktigaste är att västen sitter bra så att den är bekväm och fungerar som den skall - prova ordentligt alltså och köp inte vilken som helst bara för att det är rätt viktintervall.

 

Som nybörjare behöver man inte ha avancerad utrustning, men det är viktigt att man är bra klädd efter förhållandena. Det blir inte lika roligt att segla om man fryser eller blir blöt i båten. I maj när vi går på vatten kan det vara kallt i luften nära vattnet ute på sjön, även om solen skiner, och det är viktigt att ha varma kläder. Underställ, fleece och stänksäkra kläder är lämpligt. Regnkläder som inte släpper igenom vatten, och ger god rörelsefrihet är bra. Mössa, givetvis, och ett par fingervantar i varmt material där man drar över stora diskhandskar är en god idé.

På fötterna fungerar stövlar med varma sockar, men tänk på att dessa kan skava och vara obekväma och därför ger sämre rörelse. Andra vattenbeständiga skor som sitter bekvämt kan vara ett alternativ om man använder plastpåsar mellan sockorna och skon.

Glöm inte att tejpa skarven mellan stövlar och byxor, eller handskar och jacka. Det händer att någon plurrar då och då, och då kan det vara lite mindre obehagligt om man inte blir genomblöt på en gång.

 

Det går inte att vara rädd för att bli blöt som seglare. Tvärt om lockar vi barnen till blöta lekar då och då, med eller utan båt, och ibland råkar någon välta - så ta alltid med torra omyten till era barn. Det är en bra idé att bada efter träning om vädret tillåter, så packa även med simkläder och handduk.

 

Om man är på sjön mitt på dagen och det är soligt ute är det viktigt att var klädd därefter. Solskyddskräm (gärna av typen "tvärstopp" dvs 25-50 eller mer) på exponeradehudområden, solglasögon, och gärna mössa med keps. Då man är på sjön tar solen upp till 4-5 gånger mer än på land, varvid man gärna har en långärmad sport-tröja som torkar snabbt även på sommaren, och liknande byxor som täcker knäna om man har det minsta känsligt skinn.

 

Tror man att man vill hålla på med segling så skall man köpa ett par OK jollebyxor, en smock (seglarjacka som ger god rörlighet och är stänksäker) och jolleskor.

 

Torrdräkt krävs för att få vara med på läger och tävlingar tidigt och sent på året, men detta kan man i allmännhet vänta med. En våtdräkt är lite billigare och kan öka komforten väsentligt.

 

 

 

 

Uppdaterad: 24 NOV 2017 19:15 Skribent: Fredrik Kullenberg

Postadress:
Vänersborgs SS - Segling
Box 9
46221 Vänersborg

Kontakt:
Tel: 052167306
E-post: This is a mailto link

Se all info

 

Emil_top_logga

ica-kvantum-logotyp

 

signsemaillogga

quality

verkstan_i_oxnered

gravander

 

Vbgkommunlogo_vanster

VisitThnVbg

abkh_logo_rgb_liten