Hoppa till sidans innehåll

Välja Jolleklass


Vilken Jolle ska jag välja som Juniorseglare?

 Att segla som sin idrott gör att man ställs inför valet att välja vilken båttyp man ska använda som sitt idrottsredskap. För att få hjälp med detta finns det hos Svenska Seglarförbundet en båtklassrekommendation.

 Eftersom olika båttyper(Klasser) skiljer sig åt i prestanda, tränar de hos oss i olika grupper.

 Tävlingskalendern skiljer sig också åt men några tävlingar åker alla på. Den största är JSM.

          Optimistjolle

 Optimistjollen konstruerades redan på 1940 talet och är till antalet den största och mest spridda båttypen i världen i dag.

 Optimistjollen anses vara en trygg nybörjarbåt och utmanande att segla i hög konkurrens.

 Optimistjolleseglare som har internationella ambitioner deltar i Regionskval för att kunna komma vidare till Rikskvalsserien, som är den som fastställer representationslag för b la VM och EM.

 Om du vill träningssegla Optimistjolle i Vänersborgs SS, så kommer du tillhöra någon av våra tre träningsgrupper, Grön, Blå eller Röd grupp, beroende på hur kunnig och vilken ambitionsnivå du har.

           Zoom8

 Zoom8 är en modern båt som skapats för att vara relativt billig, enkel, snabb, rolig och säker. Den började seglas på 2000 talet och fick i Sverige till en början störst spridning bland de mest ambitiösa optimistjolleseglarna. Klassen är mest förekommande i Norden men seglas inom hela Europa.

 Skrovet påminner något om den större E-jollen, men är kortare vilket ger en båt som är livlig i frisk vind och fysiskt utmanande. Riggen där masten som är byggd i kolfiber, kan liknas med riggen på en Laser. Att segla Zoom8 kan därför vara en bra förberedelse inför att senare segla både E-jolle och Laser.

 Zoom8 är en öppen klass, vilket innebär att alla som vill kan vara med på alla tävlingar, både nationellt och internationellt. Nationellt är de största tävlingarna de som ingår i GP serien. Internationellt är VM den största tävlingen.

 Vänersborgs SS har haft en aktiv Zoom8- grupp sedan 2013.

            E-jolle

 E-jollen konstuerades på 1960 talet och är en avancerad prestanda- båt med många trim. Den är stor i Norden och Europa och seglas över hela världen.

 Mast och segel bör passa ihop då varje mast har unika egenskaper vilket skapar stora möjligheter till personlig anpassning.

 E- jolleseglare som har internationella ambitioner deltar i Elitserien, som är den kvalserie som fastställer representationslag för b la VM och EM.

E-jollen är en väletablerad klass i Vänersborgs SS.

           Laser

 Lasern började seglas på 70 talet och fick stor spridning mycket tack vare sin enkelhet.

 Laser är idag den största OS klassen för enmansjolle. Lasern finns i tre versioner, Standard, Radial och 4.7, där det endast är seglet och den undermasten skiljer sig åt.

 Lasern kan beskrivas som en robust båt som är fysisk och utmanande att segla då den styrs mycket med kroppsrörelser. Enkel utrustning minimerar underhållet.

 Nationellt seglas en GP serie. Också nationella ISAF kval seglas av dem med internationell ambitionsnivå.

Uppdaterad: 2017-03-25 16:25
Skribent: Peter Karlsson
Epost: This is a mailto link

Emil_top_logga

 

ica-kvantum-logotyp

 

signsemaillogga

 

quality

 

verkstan_i_oxnered

 

gravander

 

Vbgkommunlogo_vanster

VisitThnVbg

 

abkh_logo_rgb_liten

 

Postadress:
Vänersborgs SS - Segling
Box 9
46221 Vänersborg

Kontakt:
Tel: 052167306
E-post: This is a mailto link

Se all info